Å gi med hjertet hjelper ingen fattige

Å gi med hjertet hjelper ingen fattige
16/10/2019 Ingen kommentar Samfunn Solveig Langmoen Kalbakk

Organisasjoner som samler inn penger til gode formål, herunder hjelp til fattige i vanskeligstilte land, appellerer til hjertene våre. Vi som har det så godt, må hjelpe andre.

Michael Kremer, Abhijet Banerjee og Esther Duflo får i 2019 Nobels økonomipris for sin forskning på hvilke tiltak som virkelig hjelper på fattigdomsbekjempelse i verden.

Dette er interessant fordi bistand fra statsbudsjettet ofte er basert på politiske standpunkter, særlig fra partier som bærer bistands-fanen høyt (KrF).

Trioen har benyttet anerkjente, medisinske forskningsmetoder, det vil si at de tar ett og ett element for å se hva som hjelper. Hvilken effekt har det og det tiltaket, på svært detaljert nivå. De har gjort dette innen viktige temaer som skole, helse, mikrofinans og jordbruk. Hjelper det å øke ressursbruken på lærere eller skolebøker? Eller vil det være til bedre hjelp å øke lærernes motivasjon eller gjøre noe med pensum?

Det settes i gang store reformer i norsk skole, for eksempel, uten at det ligger klare forskningsbaserte resultater på effekten av nettbrett eller større lærertetthet.

For eksempel har forskning vist at skolemat eller lærertetthet ikke har noen dokumentert effekt. Det har derimot individuell tilnærming til eleven.

Vi nevner dette som eksempel, da utdanning har stor effekt på fattigdomsbekjempelse.

Les mer om forskningstrioen her.

Les også mer om Nobels økonomipris og forskningsbasert politikk her.

Photo by Jeffrey Hamilton on Unsplash

 

Tags
Om forfatteren

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *