Fake news eller sannhet

Fake news eller sannhet
29/08/2019 Ingen kommentar Samfunn Solveig Langmoen Kalbakk

Gjennom ulike medier blir vi daglig presentert for utsagn om mye og mangt. Tradisjonelt tror vi på det vi leser og hører. Det står jo i avisa!

I løpet av presidentperioden til Donald Trump har vi blitt kjent med et nytt uttrykk – fake news. Altså falske nyheter. Påstander plantes via tradisjonelle eller sosiale medier for å gi noen et fortrinn. Om det er feil eller falskt spiller ingen rolle. Hensikten helliger midlet.

Spesielt under innspurten til valg i Norge påstås det mye. De forskjellige partiene hamrer løs på hverandre med påstander. Det sies mye feil. Heldigvis har vi fått flere institusjoner med gravende journalister, som har én oppgave; å sjekke om utsagnene og påstandene er riktige. Et åpent tilgjengelig nettsted er Faktisk. Her har flere av de største mediehusene i Norge gått sammen for å finansiere driften. Ellers har flere aviser egne faktasjekkere. Det er en del av journalistutdanningen å gå gjennom kildene grundig.

Er du på Facebook har du garantert blitt utsatt for forskjellige nettsteder som hevder å vite sannheten om forskjellige mennesker, forhold eller noe annet. Gjør det til en vane å sjekke nettstedets navn. Er det et ukjent nettsted, eller har det et tvilsomt navn, ta informasjonen med en klype salt. Flere aviser og nettsteder i dag er rene propagandasider for den ekstreme høyresiden i samfunnet. De har ikke samme krav til objektivitet eller kilder som de etablerte mediehusene. Selv om de er bundet av både redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten.

Visste du forresten at du har et eget ansvar, også som privatperson, for å ikke spre falske rykter eller hets på nett? Det er rett og slett ulovlig.

Photo by Roman Kraft on Unsplash

Tags
Om forfatteren

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *