Fakta om Covid-19

Fakta om Covid-19
07/08/2020 Ingen kommentar Helse Solveig Langmoen Kalbakk

Verden har levd med Corona-viruset i et halvt år, og på disse månedene kan fakta ha blitt blandet med synsing og tro.

Viruset ble oppdaget i januar, og stammer mest sannsynlig fra flaggermus.

Viruset kan smitte på følgende tre måter:

Dråpesmitte. Ved at en smittet person hoster og nyser, synger eller roper. Dråpene som inneholder virus faller ned til bakken innenfor en meter. Det er derfor enmeters-regelen fortsatt er svært viktig å følge. Dråpesmitten skjer altså ved at viruset føres med luft til en annen persons ansikt, som nese, munn og øyne (slimhinner).

Ved direkte kontakt. En smittet person kan overføre virus til en annen ved direkte kontakt, som håndhilsing. Derfor er håndhilsing i praksis forbudt i disse tider. Kanskje kommer den aldri tilbake som hilsemetorde. Det er jo ikke bare coronavirus som er smittsomt på denne måten.

Ved indirekte kontakt. Det vil si at en smittet person som har hostet eller nyst i hånden eller direkte på et håndtak eller en flate. Ved å ta på denne flaten uten å desinfisere seg, eller vaske hender, kan føre til at du blir smittet. Se å få vasket de henda!

Det er ingen umenneskelige krav som stilles til oss som befolkning. Innsatsen må likevel gjøres av hver enkelt for å holde smitten i sjakk.

Følg med på myndighetenes råd og hold deg oppdatert om de nyeste reglene. Les gjerne på Folkehelseinstituttets egne sider.

 

Tags
Om forfatteren

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *