For sent å bli en rik pensjonist?

For sent å bli en rik pensjonist?
30/09/2019 Ingen kommentar Økonomi Solveig Langmoen Kalbakk

I yngre år hadde du mer enn nok med å få endene til å møtes fra lønning til lønning. Så kom kanskje bedre dager, der ferieturene gjorde store innhogg i økonomien, eller det ble hytte og finere bil.

Nå står du der. Kanskje litt over 50, eller 60, og tenker at de pengene du forbrukte før kunne ha vært gode å ha når du nå sliter litt med helsa, eller har andre grunner til å ønske en tidlig pensjon.

Er det mulig å få en sunn økonomi de siste årene i arbeidslivet?

Det er aldri for sent, skal vi tro ekspertene. Og rådet de gir er samstemte; spar penger. Ti prosent av lønna bør du kunne spare. Dette blant annet for å bygge opp en buffer på omlag tre månedslønner i tilfellet vaskemaskinen ryker, eller andre uforutsette ting hender.

Rentene har vært veldig lave en stund nå, med en liten økning i år. Øker den mer, vil dette kunne ha større effekt om du har lån, eller også om du leier bolig. Har du tvunget deg til å spare jevnlig, har du også vent deg til et lavere forbruk.

Det er ikke mulig å finne at den jevne mann og kvinne skal investere i gull eller eiendom for å bli rik. Det er sparing med litt større risiko enn vanlig banksparing som gjelder. Vi har skrevet mer om dette i denne artikkelen. Du kan også lese tips fra eksperter i Helgeland Sparebank om en trygg økonomisk alderdom her.

Er du født fattig er det ikke din skyld. Dør du fattig er det din egen skyld.

Photo by Irina Murza on Unsplash

Tags
Om forfatteren

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *