Gleder du deg over norske juletradisjoner?

Gleder du deg over norske juletradisjoner?
30/10/2019 Ingen kommentar Rariteter Solveig Langmoen Kalbakk

Butikkene har begynt med sine juleutstillinger. Det betyr at vi går inn i november og at juleforberedelsene kan starte.

Det finnes knapt en årstid hvor vi er mer tradisjonsbundet enn juletiden. Mange av oss tviholder på våre juletradisjoner som vi har hatt siden vi var små barn. Kanskje har de måttet justeres noe når man fikk inn en ektefelle, som hadde sine tradisjoner å ta vare på.

For juletradisjonene er vel norske?

Det er de ikke. Pinnekjøtt er en norsk oppfinnelse, men der stopper det. Juletreet er tysk. Det samme gjelder adventsstjerna, adventskalenderen og adventsstaken.

Juletreet kom til Norge rundt 1880. Da hadde man allerede i 300 år hatt sitt juletre i Tyskland. Det ble pyntet med papirblomster, kaker og epler.

Adventsstjerna, eller julestjerna skal symbolisere Betlehemsstjerna, som vi også kan se over taket der ‘a Jordmormatja bor. Tradisjonen startet i Hernhut, Tyskland på begynnelsen av 1800-tallet.

Adventskalenderen har også tysk opprinnelse. Den startet på 1930-tallet og ble overtatt av nordmenn etter krigen i 1945. I samme kategori kommer adventslysestaken, som ble til på et tysk barnehjem. Barna fikk tenne lys for hver dag fram til julaften samt til hver av søndagene, i alt 28 lys.

Gløgg er ingen stor, norsk tradisjon. Opprinnelsen her må vi helt tilbake til Romerriket for å finne. Det er nemlig gjenfunnet oppskrifter med innhold som ligner på gløgg. Helt sikkert er det at tyskerne på 1400-tallet startet opp sin gløggtradisjon.

Julestrømpa er en tradisjon som er adoptert fra USA. Strømpa var fylt med noen ventegaver til trøst og oppmuntring før selve gaveutdelingen 1. juledags kveld.

Selveste julenissen stammer heller ikke fra norske gårders fjøsnisse. Opprinnelsen er i den tyrkiske byen Myra, der helgenen St. Nikolas kom fra. Den julenissen vi kjenner, med røde klær, støvler og hvitt skjegg er skapt av Coca Cola rundt 1930.

Pepperkakehus ble først bakt i Tyskland. Etter inspirasjon fra Brødrene Grimms eventyr om Hans og Grethe.

Julegaver gir vi til minne om Jesu fødsel, enten du tror det eller ei. Allerede før den tid var det vanlig å utveksle gaver i forbindelse med feiringen av Saturnalia. En romersk, religiøs fest etter at høstens innhøstning var over.

Kilde: NRK/kultur

Les mer om verdens rareste juletradisjoner her.

Photo by Bundo Kim on Unsplash

Tags
Om forfatteren

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *