Hva er best – svak eller sterk norsk krone

Hva er best – svak eller sterk norsk krone
15/10/2019 Ingen kommentar Økonomi Solveig Langmoen Kalbakk

Alt var bedre før. Da betød høyere oljepris en sterkere krone. Men det var før, og ikke nå.

Mye har endret seg etter det drastiske fallet i oljeprisen i 2014. Før den tid var kroneverdien nokså enkel å forutsi. Steg oljeprisen, så styrket krona seg også, i forhold til andre valutaer. Sånn er det ikke lenger.

Det litt skremmende er at det er få som tør å gi seg ut på en forklaring på hvorfor det har endret seg slik. Vanligvis har makroøkonomer forklaringer på utvikling av økonomi i henhold til gamle, trauste teorier. De har også økonomene gitt opp å informere og opplyse det jevne publikum om. Er du spesielt interessert gir vi deg her 10 topp makroøkonomiske tips.

I Norge har vi lenge hatt en svak krone. Det vil si at det er negativt for nordmenn i utlandet med tanke på utenlandsk valuta. Euroen ligger og stanger på nesten ti kroner, dollaren er godt over åtte kroner, for eksempel. Dette burde, normalt sett, ha fått økonomer til å skjelve. Det kan umulig gå bra!

Men det går bra! Norge går bedre enn på lenge. De gamle mekanismene gjelder ikke. Man må finne nye spørsmål/påstander, eller i hvert fall nye svar.

Det vi kan si er at det ikke lenger er styrken på krona som bestemmer økonomien. Ikke alene, i hvert fall.

Konklusjon, ganske forenklet; for nordmenn hjemme er det dyrere å reise og handle fra utlandet når kronen er lav, for nordmenn ute er lav kronekurs et gode.

Aftenposten har en god og grundig artikkel, som du kan lese her.

Tags
Om forfatteren

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *