Hva er egentlig riksrett

Hva er egentlig riksrett
30/09/2019 Ingen kommentar Samfunn Solveig Langmoen Kalbakk

Begrepet Riksrett, eller Impeachment, som det heter i USA, har fått sin renessanse i forbindelse med president Trumps eskapader.

Hva er egentlig Riksrett, og er det bare i USA man har det?

I Norge er makten fordelt på tre instanser – regjering, storting og Høyesterett. Disse opererer hver for seg, men er uløselig bundet sammen også, gjennom Grunnloven. Det kalles maktfordelingsprinsippet.

Riksrett er nedfelt i Grunnloven, og benyttes om noen av medlemmene i Regjering, Storting eller Høyesterett begår straffbare handlinger.

I Norge har åtte saker vært i Riksrett. Seks av dem før 1845. Du kan lese mer om sakene i denne lenken.

Riksrett er altså ikke i noen særstilling i USA. Det tilhører demokratiets spilleregler. Men når vi snakker om Donald Trump og riksrett, er det naturlig å spørre seg om det har vært flere som tidligere har vært stilt for riksrett i USA.

Vi husker vel alle president Bill Clinton og hans forhold til praktikanten i det hvite hus; Monica Lewinsky. Dette skjedde i 1999. Det kreves 2/3 flertall i Senatet for å dømme presidenten. Clinton ble derfor ikke dømt. Nixon, som kunne ha blitt dømt, gikk av før det kom til Riksrett. Det skal derfor også mye til før Donald Trump også blir dømt i en eventuell riksrettssak, da flertallet til Demokratene ikke på langt nær er 2/3 av Senatet. Det kan komme så langt som en tiltale, fordi det ikke krever mer enn et simpelt flertall.

USAs grunnlov slår fast at en president kan stilles for riksrett for forræderi, bestikkelser eller kriminalitet eller misbruk av politisk makt.

Les mer om Trumps sak og andre presidenter og høyerestående embedsmenn i USA som er stilt for Riksrett.

Tags
Om forfatteren

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *