Rett bruk av ordtak

Rett bruk av ordtak
25/08/2020 Ingen kommentar Rariteter Solveig Langmoen Kalbakk

Vi har alle hørt sjarmerende Heidi Weng som ville bøye seg i hatten. Alle skjønte hva hun egentlig mente. Men noen ganger blir det mer krøll.

Fra mitt tidligere yrkesliv hadde jeg en erfaring som illustrerer det denne artikkelen handler om. Jeg hadde skrevet et notat, som jeg trengte underskrift fra sjefen på. Vi hadde snakket om temaet flere ganger, så jeg stakk innom og sa at dette bare var en sandpåstrøing.

Da hisset han seg kraftig opp. I hans hode betød det at han var i ferd med å få sand i maskineriet. Hvilket betyr at jeg ville gjøre saken verre, trenere, unngå at ting skulle skje, og det som verre var.

En sandpåstrøing stammer fra den tiden man brukte blekk, og strødde sand på, for at blekket skulle tørke raskt. Altså få en sak raskt unna, fordi den er så enkel omforent.

Å få sand i maskineriet er noe man slett ikke ønsker seg. Det er et industrielt uttrykk. Det er en maskin som er nær ved å skjære seg, på grunn av sanden som er kommet til. Her kan man godt si at yrke og klasse står mot hverandre. Man har kanskje rett og slett ikke forutsetning for å forstå hva den andre mener med sitt uttrykk.

Personlig er jeg av den oppfatning at det er viktig å uttrykke seg klart, å bli forstått. Derfor er det avsenderen som har ansvaret for at budskapet blir oppfattet riktig. Fra mitt eksempel måtte jeg rett og slett lekse opp for min sjef forskjellen på de to uttrykkene. Han ble slett ikke overbevist…

Tags
Om forfatteren

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *