Sparing i bank

Sparing i bank
24/08/2019 1 Kommentar Økonomi Solveig Langmoen Kalbakk

Å sette penger i banken gir liten avkastning. Du beholder kroneverdien som den er i dag, men siden den faller i verdi etter hvert, er det en dårlig forvaltning av sparepengene dine.

Sist jeg fikk brev fra banken, var det opplysning om at hvis jeg hadde mer enn 500.000 kroner stående på sparekonto, ville jeg nå få en rente på 0,9 prosent per år.Når man ser at inflasjonen i Norge, beregnet ut fra de siste 12 månedene, er på 1,9 prosent, ser man altså med all tydelighet hvor lite det lønner seg.

Det nyeste spareproduktet til bankene er Aksjesparekonto. Det er en plassering av sparepengene dine som garantert gir mye høyere avkastning enn en vanlig sparekonto. Du kan sette inn et stort eller lite beløp, og investeringsansvarlige i banken gir deg gratis råd om hvilke fond du bør satse på. Sparing i fond er beregnet på en langsiktig sparing. Minst med fem års perspektiv. Det er mindre risikofylt enn aksjer, som kan gå opp og ned med høy hastighet.

Du kan også opprette spareavtale, med månedlige trekk for å få aksjesparekontoen til å vokse.

Hele tiden kan du skattefritt ta ut de pengene du har satt inn. Skal du ta ut avkastningen, betaler du 30 prosent av uttaksbeløpet i skatt.

I forhold til vanlig aksjehandel, er dette en fordelaktig måte å spare på. Du tar mindre risiko, du har gratis rådgiving og avkastningen kan bli så høy som 20 prosent.

Ekspertene sier for øvrig at man bør ha konkrete mål for sparingen. Få flere tips her. Kanskje er det jordomseilingen, tur med Hurtigruta, cruise i Karibia eller golfferie på Seychellene du drømmer om.

Tips: Ekspertene mener at man bør spare ti prosent av lønna hver måned.

Photo by Carlos Muza on Unsplash

Tags
Om forfatteren
Legg inn en kommentar
  1. 1

    For sent å bli en rik pensjonist? – Fakta Forklart

    […] eiendom for å bli rik. Det er sparing med litt større risiko enn vanlig banksparing som gjelder. Vi har skrevet mer om dette i denne artikkelen. Du kan også lese tips fra eksperter i Helgeland Sparebank om en trygg […]

    Svar

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *